Thursday, September 20, 2012

Bila Izrail datang memanggil.......


Baginda Rasullullah S.A.W berkata:


Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan
malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik
rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai kelutut.
Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari
lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. 
Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."

Sambung Rasullullah S.A.W. lagi:


"Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail A.S. akan menebarkan sayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail A.S."


"Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail A.S. akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang disekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya."
Dari sebuah hadis bahawa apabila Allah S.W.T. menghendaki seorang mukmin itu dicabut nyawanya maka datanglah malaikat maut. Apabila malaikat maut hendak mencabut roh orang mukmin itu dari arah mulut maka keluarlah zikir dari mulut orang mukmin itu dengan berkata:
"Tidak ada jalan bagimu mencabut roh orang ini melalui jalan ini kerana orang ini sentiasa menjadikan lidahnya berzikir kepada Allah S.W.T."


Setelah malaikat maut mendengar penjelasan itu, maka dia pun kembali kepada Allah S.W.T. dan menjelaskan apa yang diucapkan oleh lidah orang mukmin itu. Lalu Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud:
"Wahai malaikat maut, kamu cabutlah ruhnya dari arah lain."


Sebaik saja malaikat maut mendapat perintah Allah S.W.T. maka malaikat maut pun 
cuba mencabut roh orang mukmin dari arah tangan. Tapi keluarlah sedekah dari arah tangan orang mukmin itu, keluarlah usapan kepala anak-anak yatim dan keluar penulisan ilmu. Maka berkata tangan:
"Tidak ada jalan bagimu untuk mencabut roh orang mukmin dari arah ini, tangan ini telah mengeluarkan sedekah, tangan ini mengusap kepala anak-anak yatim dan tangan ini menulis ilmu pengetahuan."

Oleh kerana malaikat maut gagal untuk mencabut roh orang mukmin dari arah tangan maka malaikat maut cuba pula dari arah kaki. Malangnya malaikat maut juga gagal melakukan sebab kaki berkata:
"Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana kaki ini sentiasa berjalan berulang alik mengerjakan solat dengan berjemaah dan kaki ini juga berjalan menghadiri majlis-majlis ilmu."

Apabila gagal malaikat maut, mencabut roh org mukmin dari arah kaki, maka malaikat maut cuba pula dari arah telinga. Sebaik saja malaikat maut menghampiri telinga maka telinga pun berkata:
"Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana telinga ini sentiasa mendengar bacaan Al-Quran dan zikir."


Akhir sekali malaikat maut cuba mencabut orang mukmin dari arah mata tetapi baru saja hendak menghampiri mata maka berkata mata:
"Tidak ada jalan bagimu dari arah ini sebab mata ini sentiasa melihat
beberapa mushaf dan kitab-kitab dan mata ini sentiasa menangis kerana takutkan
Allah."Setelah gagal maka malaikat maut kembali kepada Allah S.W.T. Kemudian Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud:
"Wahai malaikatKu, tulis Asma-Ku ditelapak tanganmu dan tunjukkan kepada roh orang yang beriman itu."

Sebaik saja mendapat perintah Allah S.W.T. maka malaikat maut menghampiri roh orang itu dan menunjukkan Asma Allah S.W.T. Sebaik saja melihat Asma Allah dan cintanya kepada Allah S.W.T maka keluarlah roh tersebut dari arah mulut dengan tenang.


Abu Bakar R.A. telah ditanya tentang kemana roh pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata Abu Bakar R.A:

"Roh itu menuju ke 7 tempat":


 1.  Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.
 2.  Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.
 3.  Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.
 4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.
 5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit   sampai hari kiamat.
 6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.
 7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.


Telah bersabda Rasullullah S.A.W :


"Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya :" 1. Orang-orang yang mati syahid.
 2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.
 3. Orang berpuasa di hari Arafah.
Hiburan yang berkaitan

Boleh atau tidak?

Bismillahirrahmanirrahim..
Masih tersisa di fikiran membaca mesej yang masuk dalam inbox facebook semalam.
"Assalamualaikum wbt. Maaf adik mengganggu akak. Sebenarnya adik ada soalan yang ingin ditanya pada akak dan harap sangat akak akan jawab.
Salahkah jika adik jatuh cinta?
Terima kasih kak, adik tunggu jawapan daripada akak."
Mengimbas semula soalan-soalan yang serupa pernah ditanya. Aduh..
Soalan berat yang ditanya pada diri yang serba dhaif ini dan masih lagi mencedok ilmu daripada yang lebih alim. Tapi, Insha-Allah saya akan cuba memberi jawapan semampunya.

Apa itu cinta?


 • Fitrah kejadian manusia ingin mencintai dan dicintai.
 • Cinta adalah perasaan terpaut dalam hati terhadap sesuatu/seseorang.
 • kebiasaannya, yang dicintai akan selalu berada di fikiran dan dilantunkan melalui lidah. Sekalipun lidah mengatakan benci, tapi jika selalu menyebut tentangnya maka sebenarnya dia telah mencintai seseorang/sesuatu itu. Hal ini boleh diambil dalam kisah Rabiatul Adawiyah yang diziarahi saudara seislamnya. 

"Suatu hari Rabi'ah didatangi seorang wanita untuk menziarahinya yang sedang sakit. Wanita tersebut tahu  Rabi'ah seorang wanita zuhud maka dia pun mencela dunia di hadapan Rabi'ah. Melihat akan hal tersebut, Rabi'ah berkata, janganlah lidahmu mencela dunia kerana sesungguhnya hatimu mencintainya. Sesungguhnya perkara yang dicintai akan terbit di lidah.
Berdosakah jatuh cinta?

 • Seperti yang dijelaskan di atas, cinta adalah suatu perasaan. Siapakah yang mengurniakan perasaan tersebut? Bukankah Allah? Jadi jawapannya tidak berdosa jatuh cinta kerana ianya anugerah daripada Allah.
 •  Bahkan cinta akan membuahkan pahala dan Rahmat Allah. Saya kepilkan antara hadis terkenal sebagai penguat kenyataan:
"Sesungguhnya di kalangan hamba-hamba Allah itu ada satu golongan, mereka bukan daripada kalangan nabi ataupun syuhada, tetapi para nabi dan syuhada mencemburui mereka. Tempat mereka di sisi Allah SWT. Berkata para sahabat, khabarkan kepada kami siapa mereka? Rasulullah SWS bersabda, mereka adalah satu kaum yang saling mencintai kerana Allah. Bukan ada hubungan saudara mara antara mereka dan juga bukan kerana kepentingan. Pada wajah mereka ada cahaya. Ketika manusia takut, mereka tidak takut dan ketika manusia sedih mereka tidak sedih. Mereka berkata sesungguhnya wali-wali Allah tidak takut dan tidak sedih. HR Abu Daud"
 •  Bagaimana jika dikatakan cinta juga boleh menggugurkan dosa? Nah..ini buktinya.
 "Sesungguhnya seorang muslim apabila bertemu saudaranya yang muslim, lalu ia memegang tangannya (berjabat tangan) gugurlah dosa kedua-duanya sebagaimana gugurnya daun dan pohon kering jika ditiup angin kencang. Sungguh diampuni dosa mereka berdua meski sebanyak buih di lautan. HR Tabrani"
Jika begitu, maknanya boleh bercinta ya?


 • Perlu difahami beza antara jatuh cinta dengan bercinta. Mungkin sekali imbas kita mengatakan kedua-duanya sama. Tidak! Sama sekali tidak sama. Saya ulangi, jatuh cinta merupakan perasaan sedangkan bercinta merupakan perhubungan antara seseorang dengan yang dicintainya.
 • Jawapan saya bagi persoalan di atas, ya..anda boleh bercinta. Teruskan mencintainya. Tetapi cintailah mereka yang berhak anda cintai. Ya..seperti ibu, ayah, adik beradik, saudara seislammu dan banyak lagi golongan yang berhak atas cinta anda. Terutamanya, cintailah Tuhan penciptamu dan juga kekasih-Nya, Rasulullah SWS    
Bagaimana pula 'bercouple'? 

 • Tentu sahaja boleh...Tetapi bagi mereka yang sudah halal untukmu. Tidak salah kan 'bercouple' selepas nikah. Elakkannya sebelum dia halal untuk anda, percayalah..ia akan lebih manis dan lebih lama berbanding sebelum nikah. Ingat semula hadis baginda Rasulullah SWS daripada Ukbah Bin Amir:
"Maka jangan sekali-kali seorang lelaki bersendirian dengan seorang wanita yang bukan mahramnya kerana yang ketiganya adalah syaitan. HR Tirmizi"
 Tak cukup? Saya tambahi lagi perisanya. Daripada Ibnu Mas'ud, sabda Rasulullah SWS:
"Pandangan mata itu adalah anak panah daripada panah-panah Iblis. Maka barangsiapa meninggalkannya kerana takut kepada-Ku nescaya Aku (Allah) gantikannya dengan Iman yang dirasakan lazat manisnya dalam hati. HR Thabrani dan Hakim"

 • Kami tak berjumpa, hanya melalui mesej dan telefon sahaja.
Masih tak boleh kerana niatnya 'bercople' bukan? Tetapi jika ianya atas sesuatu urusan yang dibenarkan syara' maka hukumnya harus. Namun mesti diingat, suara jangan sekali-kali dilunakkan.
 "Hai isteri-isteri nabi,kamu sekalian tidaklah seperti wanita lain, jika kamu bertakwa. Maka janganlah kamu melunakkan suara dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya, dan ucapkalah perkataan yang baik. Surah Al-Ahzab:32"


Dapatkan Mesej Bergambar di SiniKesimpulannya

 "Cinta itu tidak berdosa tetapi manusia yang bercinta itulah yang membuat dosa jadi bezakanlah antara cinta dan perbuatan manusia ketika bercinta. Oleh itu buat mereka yang jatuh cinta atau sedang mencintai seseorang maka jadikanlah cinta anda itu sebagai cinta yang membuahkan pahala. Orang yang beriman apabila mencintai seseorang maka orang yang dicintai itu akan mendapat kebaikan daripada keimanannya!"


"Nak menyukai seorang seseorang itu juga tidak ada masalah. Tapi, kena ingat. Hidup kita ini ibadah. Cinta itu juga ibadah. Maka ibadah kehidupan ini akan menjadi lebih indah jika dihiaskan dengan ibadah cinta yang benar. Jadi , janganlah kita campuri ibadah yang sangat indah itu tadi dengan nilai-nilai kemaksiatan.” 

Rujukan

 • Encik Google
 • Puan Kitab

Hiburan yang berkaitan